XPDC REDAH 4X4 OFFROAD TO LOST WATERFALL SG SALAN, JERANTUT, PAHANG (22-24 JAN 10)  

Posted by azhar mohamed in , , , ,

Lost Waterfall, Sg Salan, Jerantut Pahang- 22-24/1/09

‘TERHARU!’..

Itulah perkataan yang harus aku katakan kerana ekspedisi 4x4 bersama kelab REDAH kali ini adalah semata-semata untuk ‘majlis penghargaan’ kepada pelajar UIA yang menjadi petugas atau sukarelawan untuk Jamboree 4x4 di Lata Meraung baru-baru ini. Kalau diikutkan, tugas kami tempoh hari tidaklah berat sangat sekadar bertugas pada hari program sahaja bukan dari awal-awal lagi. Bahkan kami dilayan sebagai satu keluarga dalam Redah tempoh hari..

Tapi oleh kerana ada beberapa peserta yang tidak pernah lagi merasai sendiri menaiki kenderaan 4wd ini dan semasa program diberikan tugas di belakang tabir sahaja, jadi bos Redah ini sudah berjanji akan membawa kami semua ke destinasi lain..Oleh sebab itulah, xpdc kali ini dirancang untuk kami ~Terima kasih Redah..~ huhu..

HARI PERTAMA (JUMAAT)-22-01-10

Dengan lebih kurang 20 buah kenderaan pacuan 4 roda dan kira-kira 70 orang, destinasi kami kali ini adalah ke ‘lost waterfall ‘ di sungai Salan Jerantut iaitu pinggir hutan Taman Negara Pahang. Kali ini aku menaiki kenderaan Jeep Cherokee milik Pak Keladi ( yang dulu Event Manager untuk Jamboree tu) dan bersama abang Rufi (RF Mediaworks)..

Setelah semua kenderaan milik anggota Redah berkumpul di UIA dan mengambil budak2 UIA ini, kami terus menuju ke Jerantut dan sampai ke sana dalam tengahari dan berkumpul di motel ‘middle earth’..

Selepas solat Jumaat baru kami mula jalan offroad untuk sampai ke camping site di sg Salan. Perjalanan pergi tiada masalah kerana keadaan cuaca yang elok dan mengambil masa lebih kurang satu jam setengah sahaja untuk offroad sepanjang lebih kurang 7 kilometer sahaja.. Cuma perlu berhati-hati semasa melalui 2 jambatan yang hanya menggunakan titian batang balak yang dibuat sendiri. Silap sikit sahaja boleh masuk ke gaung bawahnya.

Sampai saje sana adalah aktiviti memasang khemah dan aktiviti bebas sampai malam.. nak pergi pancing ke,nak pergi mandi sungai ,tengok tayangan filem ,karaoke, nak layan perasaan ke, buat lah aktiviti sepatutnya..

Dari segi penyediaan makanan aku boleh bagi 5 bintang, memang terbaik.. Camping kali ini memang mewah menu,ikan ,ayam ,dan daging ada sahaja setiap kali makan.. Terima kasih kepada chef-chef jemputan dari team ‘middle earth’,servis terbaik!...

HARI KEDUA (SABTU)-23-01-10

Hari kedua, VIP sampai dalam pukul 10 ke camping site . YDP Majlis Daerah Jerantut Tuan Yang Dipertua, Dato’ Hj. Ismail bin Hj. Ali bersama wakil Jabatan hutan untuk turut sama dalam program ini.. Hari kedua inilah kami ekspedisi ke ’lata telur’ ,’Japanese garden’ dengan trekking di dalam hutan dara Pahang itu..

‘Japanese Garden’ atau Taman Jepun dipercayai sebuah tempat bersejarah kerana bentuk air terjun yang bertingkat-tingkat serta terdapat ketulan-ketulan batu berbentuk segi empat. Bukit-bukit di sekeling dipercayai sebuah tembok lama kerana dindingnya terdiri dari blok-blok batu seperti disusun oleh manusia. Kedudukannya hanya 20 minit dari base camp. Team middle earth menamakannya taman Jepun kerana mengikut orang asli tempatan terdapat bangkai kapal terbang Jepun di hutan berhampiran.

Setelah puas bermandi manda di air terjun situ dengan paras air yang sangat dalam , baliklah semula ke base camp situ dan sampai sana dah waktu petang jugalah..

Dan akhirnya, bumi Sg Salan dihujani dengan hujan lebat pada petang itu.. Dan terus dalam hati ku berdetik ,bagus juga hujan petang itu.. Esok boleh lah main ‘geli-geli’ masa offroad pulang itu.. Kalau tidak,bosan!.. jalan kurang mencabar,dah hujan baru jalan boleh jadi mencabar sikit.. Itu baru perasaan aku yang amatur dalam bidang 4wd , apatah lagi perasaan ahli Redah yang sudah professional itu.. Mereka pasti lagi mahu jalan yang mencabar lagi..

Dan petang itu jugalah 4 buah kereta pergi ‘mengecas’ kenderaan mereka.. Dan tak sampai 20 meter, semua kereta sangkut di selut yang dalam dan masing-masing pusing balik ke base camp semula, tak berani pergi jauh sebab malam ini ada program rasmi lagi…hehe.

Dan waktu maghrib itu ada diadakan majlis tahlil sempena kenduri kesyukuran program Jamboree tempoh hari.. Manakala diri ini dilantik menjadi ‘imam terjun’ untuk mengetuai solat dan bacaan tahlil itu..Terima sajelah tanggungjawab itu walaupun sebelum ini tidak pernah mengetuai majlis tahlil pun.. Kena yakin pada diri.. :)

Malam pula adalah aktiviti barbekue dengan hidangan special kambing golek,ayam,hot dog dan menu-menu barbekue yang lain lah..Sangat banyak,sampai tak terlarat nak makan.. Dan diadakan juga majlis penyampaian sijil untuk petugas dan committe semasa program jamboree tempoh hari oleh YDP Jerantut..Serta tayangan video sempena program tempoh hari…Sangat menarik video yang dibikin oleh Abang Rufi, partner satu kereta aku… Dia ini memang professional dalam membikin video..

Semasa menjamu hidangan, ada ceramah istimewa disampaikan oleh Dr Hasan Ali dari Unit Perancang Ekonomi Kementerian Kewangan Malaysia, Jabatan perdana Menteri .Ceramah berkenaan ekonomi Negara.. Sepatutnya ceramah ini dikhususkan untuk kami pelajar UIA ini , tapi oleh kerana topik ini hangat maka ia menarik perhatian ahli-ahli Redah untuk join sama. Maklumlah, kebanyakkan ahli Redah ini golongan professional terdiri dari arkitek,kontraktor,engineer dan businessman.. Jadi isu ini menjadi isu mereka: ketelusan dari pembahagian tender, keseimbangan ekonomi antara kaum,harga barang naik dll..

Kemudian ,habis sahaja sesi ceramah adalah adalah tayangan filem sehingga 2 pagi rasanya..Tak sempat tengok sampai habis sebab mengantuk sangat malam itu,sebab malam itu aku belajar tentang nak gunakan GPS dari abang2 Redah ini.. Memang bagus GPS ini untuk aktiviti offroad ini.. Kita boleh set kan jalan ke destinasi yang mahu pergi kerana jalan itu jalan baru.. Lain kali nak pergi sekali lagi,kita tahu dah mana jalan, simpang harus masuk dll.. Tak lah sesat lagi nanti ke destinasi yang dituju terutama dalam hutan itu.

HARI KETIGA(AHAD)-24-01-10

Pagi selepas Subuh adalah aktiviti bebas, bersihkan kawasan camping kerana pukul 10 akan keluar dari tapak khemah ini.. Perjalanan balik barulah mencabar tidak seperti perjalanan pergi disebabkan hujan semalam menjadikan jalan menjadi teruk habis..Aktiviti tarik menarik menggunakan winch untuk semua kenderaan yang sangkut.. Dan 4 kenderaan mengalami kerosakan disebabkan terpaksa ditarik keluar. Semasa pergi hanya 1 jam setengah je sampai, tapi balik memakan masa 6-7 jam.. memang berbaloi-baloi..

Dua kenderaan telah keluar awal untuk menghantar YDP Jerantut pulang ke bandar.. Pak Keladi yang dikehendaki menghantar mereka, jadi aku terpaksa bertukar kereta ke pak Bakawali kerana memberi laluan kepada YDP itu ,sementara aku menunggu teman yang lain yang masih sangkut di dalam..Semua kenderaan dapat keluar dari hutan lebih kurang pukul 4 lebih…

Sampai semula ke motel Middle earth dalam pukul 5 lebih… Berehat-rehat sementara sebelum berangkat pulang ke Kuala Lumpur selepas Maghrib.. Masa pulang ini aku menumpang pula pak Syed ,maklumlah Pilot aku Pak Keladi itu dah balik awal dan sampai KL pada waktu petang selepas dia menghantar YDP itu keluar awal siang tadi..

Dan akhirnya kami sampai ke KL dalam pukul 12 lebih.. Itu kumpulan pertama sampai.. Kumpulan kedua yang menarik 4 kereta rosak sampai ke KL tak tahu lah pukul berapa..dalam pukul 3 pagi baru sampai.. Kesian kat mereka ini..

Ekspedisi kali ini amat menarik, walaupun sekadar camping 4x4 di hutan belantara, tapi pengisian aktiviti juga bagus.. Sangat seronok dan santai.. Satu lagi pengalaman menarik bersama Redah 4x4 team..Terima kasih dan tahniah sekali lagi untuk Redah team.. :)

p/s:
1.nama ahli-ahli Redah digelar berdasarkan nama pokok dan tumbuhan.
2.gambar-gambar xpdc 4x4 akan di 'upload' kemudian..

This entry was posted on 27.1.10 at Wednesday, January 27, 2010 and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 komen

oldman  

very nice xpdc..nice2...

February 2, 2010 at 1:46 PM
Anonymous  

santai!....

February 5, 2010 at 7:51 PM

Post a Comment