REHLAH AIR TERJUN KANCHING,RAWANG & SERENDAH, HULU SELANGOR (17 JAN 2009)  

Posted by azhar mohamed in , , ,

1.Air terjun Kanching,Rawang Selangor

Destinasi minggu ini adalah ke Air Terjun Kanching dan Air Terjun Serendah di Rawang Selangor. Kali ini kami bertiga: aku,Lan dan ‘kawan tapi mesra Lan’ (tidak boleh tonjolkannya di sini atas permintaan Lan :).. Memang enjoy sangat kat sini kerana kami pergi ke level paling atas air terjun ni.. Tak sangka ketinggian air terjun yang atas sekali beratus-ratus meter tinggi.. Sangat kagum dengan alam ciptaan tuhan, sungguh sangat mengkagumkan.. Dan yang best lagi dapat tengok pelangi beberapa kali di air terjun ini.. :)


pintu gerbang

aku dengan Lan

ini kat level bawah sekali,tapi kami x mandi kat sini..

Ini destinasi kami, kat level 5 air terjun, sangat tinggi kan? penat juga lah nak daki ke sini..huhu..


sahabat sejati..dua2 dari Johor..We're proud to be Johorean!..

Kisah sebelum itu....

2.Air Terjun Serendah, Hulu Selangor

Hujung minggu aku tak kan seronok jika tidak masuk ke kampung asli, kali ini ke kg asli Serendah yang menjadi pintu masuk ke Air terjun Serendah.. Di sini air terjun tidaklah sehebat Air terjun kanching tapi boleh tahanlah kerana pabila berada di tempat tinggi air terjun ini akan keluar ke satu kawasan seperti lembah yang penuh dengan ladang2 roselle.. dan ia hanya boleh didaki dengan motor atau kereta 4WD sahaja...


laluan masuk ke air terjun Serendah

kampung asli ini menghadap tasik yang cantik


air terjun Serendah

Ini lah pokok Roselle yang ditemui

Kebanyakan pelawat di blog ini, banyak bertanyakan tempat2 perlancongan yang pernah ku kunjungi.. Tidakku sangka pula menjadi tempat rujukan pada mereka ini untuk percutian .. tetapi aku tidak perlu kedekut untuk berkongsi pengalaman ke tempat2 menarik di Malaysia agar mereka dapat juga merasai kenikmatan permandangan dan suasana ciptaan tuhan agar kita sama-sama berfikir akan kehebatan alam semulajadi ciptaan Allah.. Agar blog ini bermanfaat untuk kalian yang masih mencari tempat2 percutian terutama di Selangor ini.. :)

This entry was posted on 18.1.10 at Monday, January 18, 2010 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

6 komen

Anonymous  

mantap!!

January 20, 2010 at 8:16 PM

apa yg mantap tu ano...biasa saje.. mmg hobi sy brjalan2..

lebih suka berjlan2 di hutan rimba dr berjalan2 di hutan batu..

sgt menenangkan bila berbicara dengan alam ni.. :)

January 21, 2010 at 4:49 PM
Anonymous  

nak tau lagi air terjun kat kl or selangor yg best ada x??sbb nak p dgn geng2 ni..kami baru balik dri gabai penat tpi air kotor sgt..huhu.....
tpi seronok la jugak....em kalau ada tempat percutian yg syok post k??thank for sharing....

July 27, 2010 at 12:22 PM

wow..menariknye..saya teringin nak join adventure2 ke tempat2 yg best...tapi tak berkesempatan~

January 2, 2011 at 5:10 PM

salam an. al-azhar, tumpang tanye ye.. kt mane lokasi sebenar air terjun kanching & air terjun serendah ni... mcm best je.. teringin nk bwk family gi sane.. minta tunjuk jln mudah nk ke sane... tqsm...

February 2, 2012 at 10:03 AM

salam en. al-azhar. tumpang tanya, kt mana lokasi sebenar air terjun kanching & air terjun serendah ni... mcm best je... teringin nk bwk family gi sana. tlg tunjukkan jln yg mudah utk ke sane kalo dr gombak @ rawang. tqsm

February 2, 2012 at 10:06 AM

Post a Comment