KEMBARA DAKWAH KG SAYONG PINANG.KOTA TINGGI JOHOR-25 SEPT 2009  

Posted by azhar mohamed in , , ,

KG SAYONG PINANG, KOTA TINGGI JOHOR- 25.09.09


"Berkenal-kenalanlah dengan tiap-tiap saudaramu walaupun ia tidak meminta saudara berkenalan kerana asas gerakan dakwah kita ialah berkasih sayang dan berkenal-kenalan. "Buat julung-julung kali hamba melawat kampung asli di negeri Johor iaitu di negeri kelahiran hamba.. Walaupun hamba dilahirkan dan dibesarkan di Johor tetapi ini pertama kali berkunjung ke kawasan pertempatan di sini. Selama ini pun banyak berkunjung ke kawasan asli di Kelantan, Perak, Kelantan,Pahang, Selangor dan Negeri Sembilan..

Kampung yang dikunjungi adalah kg Sayong Pinang, petempatan asli kaum Jakun terletak di jalan yang menuju ke air terjun kota Tinggi kalau dari tempat hamba. Kampung asli yang agak maju. Di sini juga terdapat sungai besar yang masih menjadi nadi sumber rezeki kepada penduduk dan orang tempatan untuk menangkap ikan air tawar dan udang galah. Penduduknya juga mesra dan peramah di sini..

Kampung ini sebenarnya masih menyimpan seribu satu rahsia pasal sejarah " the lost city-kota purba Gelanggi" yang masih menjadi tanda tanya sampai ke hari ini.. Di sekitar kawasan inilah dikatakan terletak kota Gelanggi tersebut. Dikatakan, kemungkinannya ia lebih tua daripada Angkor wat di Kambodia dan Borobodur di Indonesia, sekiranya berjaya ditemukan bukti-bukti yang sahih, sejarah Malaysia umumnya dan sejarah Johor khususnya perlu ditulis semula.Namun belum ada bukti kukuh akan kewujudannya..Dan para pengkaji arkeologi dan sejarah masih meneruskan kajian pasal kota ini..Bawah ini adalah site yang menceritakan pasal kota ini..


Sememangnya hamba memang berminat akan kajian arkeologi dan kisah-kisah kerajaan Melayu yang hebat suatu masa dahulu. Baru-baru ini hamba menonton filem 'Queen of Langkasuka' dibikin oleh orang Thailand. Kisahnya sangat menarik berkaitan kerajaan Langkasuka. Pelakon-pelakonnya memakai busana Melayu daripada raja, puteri hinggakan para pahlawan Melayu. Ia ternyata mengangkat kehebatan sejarah Melayu dahulu kala walaupun wataknya dilakonkan oleh orang Siam dan bertutur dalam bahasa Siam. Sangat mengujakan sekali menonton filem ini..Dan hamba tidak berada lama di kampung ini kerana masa yang tidak mengizinkan...Semoga suatu hari dapat kembali ke sini semula.. Mana tahu sejarah baru bagi Malaysia akan terukir lagi selepas ini?.. nantikan!...

salam perjuangan al-azhar

This entry was posted on 3.10.09 at Saturday, October 03, 2009 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

4 komen

i'm proud of what r u doing akhi...all the best in ur life:-)

October 4, 2009 at 10:35 AM

terima kasih lie...:)

October 5, 2009 at 12:50 AM

ade pun kampung OA kat johor.. dulu jaa kate xde.. huhu

October 5, 2009 at 1:49 PM

bukan x de,x pernah gi lagi ..
baru2 ni je yg ada kesempatan...

johor pun bnyk gak org asli..huhu..

tp bnyk gak yg dah maju...

October 5, 2009 at 5:50 PM

Post a Comment