AKU DAN DUNIAKU!..  

Posted by azhar mohamed in , , ,

Sudah lama tidak menulis blog, kerana sibuk dengan projek Tahun akhir (FYP) fakulti kejuruteraan dan exam akhir semester ini. Selepas raya tempoh hari, aku menghadapi satu tempoh yang paling sibuk dan kritikal sepanjang keberadaan aku di UIA ini. Banyak projek kena siapkan sampaikan nak mencari masa berehat langsung tiada. Termasuk hujung minggu ku juga terpaksa habiskan di lab. Ketika itu kerja-kerja ku seperti tiada kesudahan. Selepas habis satu projek kena sambung projek yang lain. Kadangkala aku lelah untuk mencari masa untuk bernafas pun tiada. Dan dalam sebulan itu aku tidak cukup tidur. Hampir-hampir sikap putus asa menerjah ke diri ini tapi nasib baik ada rakan-rakan di sekeliling memberi sokongan... Kalau dihintung hampir 5 bulan sahaja akan ku tinggalkan bumi UIA ini. Terlalu banyak kenangan dan kisah suka duka di sepanjang pengajian ku di sini. Suatu tempoh yang agak mencabar untuk diri ini yang bergelar mahasiswa dan bakal bergelar jurutera untuk masa hadapan..


"Bersabarlah kamu wahai azhar , semoga kamu akan segah universiti tersohor al-azhar di Mesir itu suatu hari nanti!" pesan dari kawan rapatku...

Kawan,terlalu melangit pujian anda terhadap ku!..tapi ku harap kata-katamu menjadi doa buat diriku..

Namun, aku berusaha ke arah itu. Berusaha untuk kebaikan diri sendiri dan orang lain. Walaubagaimana payah pun hidup, hidup mesti diteruskan.. dan Hidup mesti BERANI berani terima kENYATAAN!... sekarang yang aku lalui hanyalah baru berada dalam linkungan skop yang kecil, sekadar permasalahan di universiti.. Dan hakikat yang perlu dilalui adalah di dunia luar sana.. Dunia yang penuh pancaroba.. Dunia yang tidak mengenal mangsanya.. Barangkali kita berjaya atau tewas di dunia ciptaan kita sendiri.. Yang penting itulah ujian yang tuhan berikan untuk menguji sejauh mana ketaqwaaan hambanya di dunia ini dan yang pasti ujian itu masih mampu ditanggung oleh manusia seperti mana dalam firman Allah:

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya" (Surah Al-Baqarah ayat 286)

Dan pabila setiap kalian aku mendapat tekanan kerja dan beban yang banyak akan ku ingat firman tuhan ini. Ia memberi motivasi kepada diri untuk memperbaiki diri. Yang pasti itu hanyalah ujian buat diri ku dan ingatan akan kekhilafan dan kesalahan diriku sendiri kerana manusia sendiri adalah makhluk yang mudah alpa yang perlu diberi peringatan.

Dan sewaktu masih belajar inilah kita kutip seberapa banyak pengalaman. Kerana pengalaman yang akan mengajar kita akan erti sebuah kehidupan.

Setakat ini aku bolehlah berbangga dengan percapaian ku setakat ini walaupun tidak seberapa. Pernah memegang beberapa jawatan penting dalam persatuan di UIA, mewakili UIA ke peringkat kebangsaan dan antarabangsa untuk pertandingan robot, menjadi tutor dan banyak lagi.. Kadangkala aku seperti tidak percaya mampu sampai ke tahap begini. Cuma yang penting keyakinan kepada diri sendiri dan bagaimana aku mencari peluang itu sendiri. Tidak mengambil pusing apa perpekstif negatif rakan-rakan dan jadikan ia sebagai motivasi kepada diri sendiri. Ku akui, sejak kebelakangan ini prestasi akademik ku tidak begitu memberangsangkan, tidak secemerlang semasa aku di masa matrix dan '1st year' yang aku mampu mendapat anugerah dekan tetapi aku masih berpuas hati lagi.. Aku bahagia dengan kehidupan ku setakat ini.. Sekarang inilah dunia ku, inilah impian ku, dan inilah bahagia ku!.. Aku bangga menjadi diri ku sendiri!..

Bagi diriku yang selalu turun di lapangan masyarakat di luar sana ,merasakan diri ini terlalu kerdil bila berdampingan dengan mereka.. Terlalu banyak orang-orang hebat di luar sana.. Alhamdulillah, mereka tidak kedekut ilmu untuk berkongsi bersama... Kadang-kadang aku tidak meminta,tetapi mereka sendiri yang memberinya. Aku sangat mengkagumi mereka semua.

Kali ini ku bermonolog pasal kehidupan akademik ku yang jarang ku terjemahkan dalam blog ini.. Sebagai peringatan untuk diriku juga.. bagi menyiapkan diri ini sebagai bakal 'muslim engineer' untuk masa mendatang!... dan sebagai peringatan kepada diriku bahawa aku akan melangkah usia yang lebih tua dalam tempoh 2 hari lagi!...:) ...
This entry was posted on 18.11.09 at Wednesday, November 18, 2009 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komen

Post a Comment